Fintech Bank of Planar Exuberance
(MORE IMAGES COMING SOON) FinTech, which was traditionally used in the back-end of major financial institutions, has become consumer-oriented. FinTech start-ups challenge traditional banking modus-operandi by providing financial services that are unique and tailorable to consumers’ needs. Despite their virtual prowess, FinTech providers require physical platforms to engage with prospective investors and consumers directly. As widespread adoption of FinTech shifts financial services away from real venues into online platforms, financial institutions in the 21st century must evolve their image to be more exciting in order to engage with customers and ‘disruptors’ effectively. This project aims to establish new relationships to banking while celebrating the technological revolution engulfing the financial industry. Located in Central Hong Kong Island, the FinTech Bank will serve as a fulcrum for fintech startups, banking institutions, investors and consumers. A concourse of interwoven public and private programmes alters the normative office stack typologies of conventional towers to facilitate more engagement and collaboration between users.
2019
Central, Hong Kong Island
Dysrhythmia: A Forum for Hong Kong
(MORE IMAGES COMING SOON) Since ancient Roman times, the term FORUM has referred to public spaces for assemblies, speeches, and entertainment. Modern day FORA exist as places where ideas and views on a particular issue can be exchanged. Dysrhythmia is a proposal for a political forum in Hong Kong, a vibrant container dedicated to all forms of political discussion in the Special Administrative Region of 'One Country, Two Systems'. This proposal samples the cornice. Cornices are used for framing and edge definition on traditional facades. Here, its normative use is amplified and the cornice is transformed into a tool for guidance and spatio-curatorial hierarchy within the forum. As the sample asserts itself around the primitive, it creates tensions between interiority and exteriority by conditioning a mesmerising experience. These tensions are further intensified by articulating the cornice as a continuously flowing artefact that disrupts the traditional rhythm of arches on the facade. Both sample and primitive are combined into a Dysrhythmic construct with an allegorical interpretation of authority and freedom. The arches, as archetypes of strength and power, represent Hong Kong’s government while the sample’s playful interruptions symbolise democracy, transparency and freedom of expression. The selected typology of a Public Forum will benefit from the spatial attributes of the sampled cornice as it impresses upon users a desire for exploration and social engagement. Situated in the cultural centre of Hong Kong's Central Area, Dysrhythmia serves as a socio-political crux for the exchange of initiatives, ideas and interests of the citizens.
2018
Central, Hong Kong Island
Speculative
Work + Play Library
The WP Library is positioned at the edge of the High Line park and aims to inspire a balance between work and play in its form and structure. This is achieved programmatically via dispersing various public epicentres throughout the building. The proposal’s cubic form tilts away from the High Line’s edge to integrates the park with the adjacent mixed-used street front. Each element of the building, i.e. its structure, form, and apertures were designed as objects that are dissimilar but complementary to one another, resulting in a proposal that is both playful and functional.
2017
High Line Park, Tribeca, New York
Collaboration with Dagmar Zvonickova and Harry Musson
Knowledge Exchange Centre
This Knowledge Exchange Centre replaces a forlorn square located between residences and the high street. It is designed to act as a living room for Downpatrick and be a place for learning, sharing and exchanging information. The proposed scheme comprises of a central atrium that connects each floor, acts as a social core and aids natural ventilation and the distribution of diffused daylight. The design’s monolithic exterior is softened by lightweight vertical louvres that shade the main reading room and distinguish it from the overall building mass. This room is most prominently visible around various peaks across the town. As Albert Einstein said, “The only thing that you absolutely have to know, is the location of the library.”
2016
Downpatrick, Northern Ireland
Re-Claim the City: Ormeau Street Markets
The site for this project stretches from Linenhall Street to Saintfield Road, through the A24 motorway in Belfast. Since the advent of the automobile in early 19th century, motorways have recurrently threatened and impaired social interaction within communities. The city of Belfast, with its predominantly car-friendly thoroughfares, is not exempted from this problem. This project explores ways to combat this by reclaiming street space for its people via the creation of street markets. Portable market stalls were designed to be set up along the site as an incentive to induce social, economic and cultural vigour into the area. The stalls are designed to not impair the street’s conventional use for transportation. They are compact and can be stored away when not in use. Ergonomic comfort of stall occupants was also a design priority. Varying the location of stalls along the street will enrich experience of daily commuters and shoppers. The summative outcome will be a rejuvenated and vibrant street-front with increased people presence.
2015
Belfast, Northern Ireland
Pier + Garden Nursery
The Pier+Garden Nursery sits on a narrow beach in Donaghadee, bordered by the coast’s rocky shoreline and the town’s main motorway. Due to its prime location at the entrance to the town, I designed it to double as a community garden with an extruded platform for viewing the Irish Sea. Each classroom in the nursery has immediate access to outdoor play areas to enrich children’s learning and also as a fire safety strategy. Natural lighting and ventilation are optimised throughout the building’s sprawling form. The skylights also function as benches on the rooftop which contains a garden and a green house.
2015
Donaghadee, Northern Ireland
Zero Commuting Live-Work Residence
An open-brief was issued for this project with requirements to have a sustainable programme that conveniently allowed chosen clients to reside and work. I decided to design homes specifically for a Botanist, his wife, two interns and any individual seeking accommodation in the area, My design response maximises the site’s narrow strip. It comprises of three separate homes linked together by spatial proximity and embedded courtyards. The first house is the primary Live-Work unit. It contains a laboratory, a gallery and a semi-public library. Funds for the Botanist’s research will be sourced from the leased house on the rear and by tourists who use the interns’ housing unit during the holidays. The alleyway serves as the main access route into each unit and forms a unique threshold for its users.
2014
Donaghadee, Northern Ireland
Back to Top